W&T dacă mă îmbolnăvesc în SUA?


Programul W&T recomandă și mi se pare că de fapt e obligatoriu, să îți faci asigurare de sănătate, care nu costa f mult, dar ți-ar acoperi “minor illness sau injuries”. Mda, sistemul medical în SUA e diferit și complicat de la Obama încoace, pe scurt l-a distrus, pe lung totul e bazat pe asigurare de sănătate și o multitudine de planuri. Fiecare plan costă o sumă pe luna “premium” iar statul îți decontează și el o sumă lunară și se nunește credit, pe care îl declari în aprilie când îți faci taxele (asta pt residenții sua). Dar pentru studenții care vin cu Work & Travel, e diferit, există planuri care acoperă doar anumite probleme de sănătate și accidente. De ex cele de high risk nu sunt acoperite, să zicem accident cu motocicleta sau boli precum diabet, etc. Unele nu acoperă vizita la urgențe, sau rețeta de medicamente.

Unde să merg dacă am o urgență medicală:

1. Emergency room ( la spital, unde mergi dacă s-a întâmplat ceva grav, care îți pune viața în pericol. Dar să știi că nu e ca în România, unde intri și te preia repede cineva, nu. Acolo stai pe hol, te înregistrează cineva, faci check in. Apoi vine o asistentă, dar nu imediat, ci preia oamenii în ordinea sosirii, uneori poți aștepta și 2-3 ore, depinde de cât de aglomerat e. Apoi vine cineva la tine, care te întreabă nume, prenume, adresă, te întreabă dacă ai asigurare, iar tu în momentul ăla le arăți asigurarea și îi întrebi “if they take it”, dacă spun cumva că nu iau acel tip de asigurare, atunci îi întrebi cât ar costa cash, vei primit tot timpul un estimate, suma finală poate fi diferită.

2. Urgent care, acesta este un fel de fast care, intri stai mai puțin ca la emergency room, tratează și ei minor illness and injuries, dar dacă e ceva ce nu pot face ei te trimit la emergency. Tot cu asigurare funcționează și ei, dar tu poți întreba: cât costă cu asigurarea asta de o am, și cât e cash pt că la cash îți trimit factura acasă.

Ce fac dacă am de plată?

Ai 30 zile timp să o plătești și poți suna la ei să ceri și un discount și le explici că pur și simplu nu ai atâția bani să plătești că ești venit cu un program de studenți, international exchange bla bla, că nu ești resident united states și întrebi ce discount îți pot oferi. Măcar un 25% să obții. Poți insista că s-ar putea să nu îl obții așa ușor, le repeți că ești foreigner here, eventual ceri un manager să îi explici problema că “maybe he understand my situation and can offer me a discount, I really want to pay but I can’t afford that much”. Ori îți oferă discount la toată suma și plătești pe loc, ori plătești în rate toată suma, payments, ai și această opțiune.

Ori că mergi la urgent care sau la emergency e ok să plătești facturile, pentru că dacă nu le plătești vei datora mereu acei bani, dacă nu platești 60 de zile, ei trimit banii la un colector, care te va suna să recupereze banii. În cazul în care le-ai spus SSN atunci îți va apărea și pe credit, sigur că tu nu ai credit că nu te califici pentru credit momentan, dar acea datorie va sta câțiva ani pe numele tău apoi cred că se șterge de la sine, dar în cazul în care iei viza de student sau peste ani vii cu job și vrei să emigrezi, nu ai vrea ca o factură neplătită să-ți facă probleme.

ÎNSĂ, CE POȚI FACE SĂ NU TREBUIASCĂ SĂ AJUNGI LA SPITAL SAU URGENT CARE?

De ce să eviți să ajungi la spital? Sigur că nu recomand netratarea problemei, însă dacă ajungi la emergency room va fi foarte scump, dacă chemi ambulanța va fi enorm de scump, cu sau fără asigurare. De aceea, ai grijă nu te avânta în activități care îți pun viața în pericol, dacă mergi la ocean ține un ochi deschis către jellyfish, dacă mergi hiking ia încălțăminte special pt hiking, ai biclă nu-ți rupe capul, și tot așa. Dacă știi că ai probleme cu dantura, nu mânca dulce, nu bea apă rece, vino cu medicamente de acasă.

Dacă poți, adu niște antibiotice cel puțin pentru 10 zile de tratament, adică vreo 20 comprimate. Din ce am urmărit pe grupuri de-a lungul anilor majoritatea studenților au fie febra, durere în gât, durere de măsea, ceva infecție pe care o poți trata cu antibiotic de acasă. Amoxicilina de 500gr e f bună. Paracetamol e Tylenol de aici. Tylenol sau Ibuprofen se iau pentru dureri, inflamații sau febră. Mai poți aduce o sticluță mică de apă oxigenată sau rivanol, sirop de tuse din plante, sau medicamente cu care tu tratezi acasă când ai gripă sau dacă te rănești.

Take care!

About Luiza

Imi place sa vad partea pozitiva a lucrurilor pe cat de mult posibil, sa gasesc ce e mai bun in oameni si sa zambesc mereu. Sa am riduri de fericire la batranete. Sunt un spirit liber, puternic si expresiv. Imi place sa eman unde benefice in jurul meu.
This entry was posted in Work&Travel and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s