Lucruri pe care nu ți le spune nimeni


Acum ceva vreme scriam un articol despre lucruri pe care le descoperi după ce naști. Și am spus că revin cu 30 de lucruri pe care nu ți le spune nimeni înainte de naștere.

 1. Epiduralul doare, punct. E o injecție în coloană și doare, însă fiecare naștere e o experiență unică și personală. Unele mame aleg să facă anestezie, altele nu, iar tolerarea durerii depinde de fiecare persoană.
 2. Poți să faci hemoroizi de la împins în timpul travaliului.
 3. Cusutul poate să dureze mai mult decât nașterea.
 4. Sunt adevărate poveștile că după naștere nu te doare nimic atunci când ții copilul în brațe, pentru că ești captivată de acea creatură micuță și drăgălașă care tocmai a ieșit din tine. Doar sfârcurile, când suge pentru prima oară 🙂
 5. Imediat după naștere nu poți să faci pipi, în special dacă cu epidural nici nu simți dacă îți vine. De obicei, asistenta îți pune cateter ca să poți face.
 6. Ajunsă acasă, mersul la toaletă devine un întreg ritual: îți faci treaba, clatești cu apă (din sticlă cu țâmburuș), nu ai voie să ștergi mai ales dacă ești cusută, dai cu spray să aline durerea și pui absorbant. Poți folosi tampoane îmbibate în gel de aloe vera înghețate pentru  se reface zona mai repede. De asemenea padurile cu witch hazel (o plantă-hamamelis virginiana)fac minuni- acționează ca astringent 😉
 7. Primul caca iese mai greu, poti lua un laxativ.
 8. Prima menstruație vine după vreo 3 luni de la naștere (semn că ești fertilă) și poate fi neregulată, nu te îngrijora, dar folosește metode de protecție dacă nu vrei să rămâi din nou însărcinată într-o perioadă așa scurtă.
 9. Când alăptezi simți cum ți se strânge uterul, o durere abdominală.
 10. Se poate să ai stări de somnolență în timpul alăptării.
 11. Când suge bebe pentru prima oară e cel mai dureros, durerea se diminuează în timp, din a 3-a săptămână deja nu mai doare. E bine să folosești cremă pentru sfârcuri pentru a nu preveni răni nedorite.
 12. Fă-ți stoc de absorbante, vei avea nevoie.
 13. Nu-ți face stocuri mari de scutece pentru bebe pentru că va crește repede și rămâi cu ele. Cel mai mult folosite sunt scutecele nr 2 si nr 4, bebeii cresc în ele.
 14. Dacă alegi să alăptezi, trebuie să-l înveți pe bebe să sugă, există instinctul deja, dar trebuie adaptat (să învețe să apuce sfârcul- durează puțin, dar nu ceda pentru că se deshidratează, i se poate lăsa fontanela etc).
 15. În prima lună bebe trebuie trezit din 2 în 2 ore ca să mănânce- am observat că există discuții pe subiectul ăsta, că trebuie lăsat să doarmă și că se trezește singur când îi e foame. Și așa, dar dacă nu se trezește atunci intervii și îl hrănești ca să nu piardă în greutate și să se declanșeze alte situații neplăcute. Nu îi strici somnul, bebelușii adorm sugând imediat.
 16. Bebelușii plâng. Și plâng, și plâng, bebelușii plâng. Ca mamă vei începe să recunoști fiecare tip de plâns și vei înțelege că așa se exprima, prin plâns la început.
 17. Vei fi obosită, așa că odihnește-te odată cu bebe și lasă treburile prin casă deoparte.
 18. Când vin rudele în vizită, le poți ruga să te ajute, sau să stea cu bebe până te ocupi tu de treburi.
 19. Dacă ești prea obosită pentru vizitele prietenilor care doresc să vadă nou-născutul, spune-le că întâi trebuie să-ți revii, nu este nici o supărare, doar cei care nu au copii nu vor înțelege.
 20. Poți face și reguli pentru vizitatori, e casa ta, bebe tău, regulile tale.
 21. Sunt schimbări care vor avea influență asupra tuturor din familie și tu ești cea mai sensibilă datorită schimbărilor hormonale, așa că nu permite absolut nimănui să te facă să te simți prost, să te jicnească, să te afecteze în vreun fel pentru că poate duce la depresie postnatală. Dă-i naiba cu alte cuvinte.
 22. Învățăm să fim părinți, este normal să nu le știi pe toate, înveți pe parcurs, mai citești, mai întrebi doctorul, te sfătuiești cu alte mame.
 23. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, nu este nevoie să îl compari cu alții, ci doar să observi dacă atinge reperele importante de dezvoltare (milestones).
 24. Viața ta se schimbă, vei avea impresia că îți pierzi prietenii, adevărații prieteni vor rămâne.
 25. Vei învăța că pentru creșterea unui copil este nevoie de muuuultă răb-da-re.
 26. Când copilul începe să se rostogolească, să nu-l lași singur pe pat ori în locuri unde se poate răni. Cel mai bun loc pentru joacă și rostogol e jos pe covor, bebeii sunt rapizi și o secundă poate fi fatală sau importantă.
 27. Când îi ies dinții, te mai mușcă și de sfârc, se mai întâmplă- Ouch!
 28. Ascultă-ți instinctul de mamă, tu ești „doctorul” principal al bebelușului și dacă ceva este în neregulă cu el tu vei știi cel mai bine.
 29. Bucură-te de copilul pe care îl ai, fii alături de el și ajută-l să crească frumos.
 30. Este normal să vrei să petreci cât mai mult timp cu noua ființă venită pe lume, însă fă-ți timp și pentru soț și nu uitați să petreceți timp împreună.

About Luiza

Imi place sa vad partea pozitiva a lucrurilor pe cat de mult posibil, sa gasesc ce e mai bun in oameni si sa zambesc mereu. Sa am riduri de fericire la batranete. Sunt un spirit liber, puternic si expresiv. Imi place sa eman unde benefice in jurul meu.
This entry was posted in Sarcina și viața cu copii and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s