Bagajul de vară


bagaj

Știm că vei fi plecat pentru o vară întreagă și că vrei să iei cu tine toată casa, familia și prietenii, dar nu e cazul. Informează-te despre vremea din statul în care vei merge și specific orașul. Verifică temperaturile. Chiar dacă vor fi zile însorite, vei avea nevoie de câteva haine de toamnă, dar nu exagera cu împachetatul. Acolo nu vei face parada modei și trebuie să știi ca americanilor nu le pasă cu ce te îmbraci, ci ce și cum gândești.

Pune haine de care îți va fi ușor să te desparți, pentru că cel mai probabil îți vei cumpăra altele noi, și ar fi păcat să nu îți cumperi. Interesează-te de magazine precum Ross, TJ Maxx, Marshalls sau Burlington, aici vei găsi haine de firmă ieftine, cosmetice, încălțăminte.

La lucru vei avea uniformă (în cele mai multe cazuri),  pe care o primești, de obicei, de la anagajator. Cei care vor lucra în restaurante, vor avea nevoie de non-slip shoes, îi găsești la walmart/ amazon, poți comanda online și sosesc la orice adresa din state în 2-7 zile.

Vei avea nevoie de câteva haine de vară, 2 hanorace și pantaloni lungi pentru serile răcoroase, că în rest îți vei cumpăra de acolo, crede-mă, și vei regreta că nu-ți încap în bagaj. Încălțăminte 2-3 perechi maxim și fără toc pentru fete, Dacă vei avea nevoie îți vei cumpăra de acolo, îți vei permite.

Știm că o să duci lipsa sarmalelor și a mâncării românești, dar nu e cazul să iei cu tine borș magic, mărar, condimente, șuncă sau mai știu eu ce, pentru că în primul rând nu ai voie, o poți păți la border & custom patrol la intrare în SUA, și în al doilea rând dacă tot vrei să experimentezi cultura americană, mănâncă și trăiește ca ei. Multă lume susține că mâncarea lor nu e bună, dar sunt alte gusturi și alte preparate. Însă găsești tot felul de restaurante mexican, tailandez, chinezesc, sunt unele și românești depinde pe unde mergi. Sau poți mânca ieftin la ALL YOU CAN EAT (bufet), sau bagi un fast food (In’n’Out au burgeri foarte buni, dar nu-i găsești peste tot). Dacă ai acces limitat la zonă, atunci sigur găsești ceva la magazin care să-ți placă, vei descoperi pe parcurs ce-ți place și ce nu. Depinde unde mergi, există magazine românești, bulgărești, rusești. Îți poți găti și singur, timp să ai. E adevărat că mâncarea americană are mult zahăr, dar te descurci cumva.

Și dacă totuși vrei să ai ceva românesc până caci tranziția și te obișnuiești un pic cu mâncarea din state, să știi că totuși poți să treci cu brânză telemea vidată luată din magazin în ambalaj original, pateuri, conserve, gem etc DAR să nu ai legume, fructe sau carne, alea vor fi confiscate dacă bagajul tău e selectat să treacă pe la filtrul de agriculture, dar nu mulți știu asta și depinde și peste cine nimerești la aeroport.

Știm că acasă ai diverse tabieturi și folosești anumite produse de îngrijire personală, dar le găsești și acolo, poate chiar mai bune, și nu are rost să-ți încarci bagajul când vei vedea câte produse mișto sunt aici (SUA) și vei vrea să le încerci. Sugerez ca toate consumabilele să le cumperi de aici, șampon, pastă de dinți, balsam, gel de duș, fixativ etc, pentru că sunt calitative, și în plus atârnă la bagaj. Pentru fete, la make up recomand produsele Anastasia Beverly Hills Dacă te temi că nu vei ajunge la magazin imediat ce ajungi aici, atunci folosește o trusă de călătorie cu miniaturi de produse.

Prosop, așternuturi de pat și multe alte necesare le poți cumpăra de aici, sunt ieftine. Asigură-te că ai ceva bănuți la tine când vii pentru că locuința ta de vară va fi goală, în special dacă te cazează angajatorul. Dacă te cuplezi cu câteva persoane la închiriat o casă, atunci cumpărați lucruri la comun: o tigaie, un coș de gunoi etc.

Medicamente. Am observat de-a lungul anilor că sunt mulți studenți care îndeasă în bagaj o farmacie întreagă de teamă că în SUA nu există, și se întorc cu o altă farmacie pentru că-și dau seama că sunt bune și aici. Deci rămâne la alegerea ta, poți transporta mediamente și fără prescripție în ambalajul lor original.

Băutură: țuică, pălincă etc se poate, dar nu în cantități exagerate.

Electronice: laptop, tabletă, telefoane. Da, în bagajul de mână. De ce? Posibil să ți se piardă bagajul de cală sau să ajungă deteriorat. De știut că vor fi verificate la security, deci tre să le scoți mereu separat. Părerea mea este că dacă vrei să ai o vară americană mișto, n-ai nevoie de laptop. Tableta e ok, sau îți iei din SUA.

Împachetează strictul necesar pentru ca vei dori să ai nevoie de loc în bagaj la întoarcere și vei fi minunat de câte lucruri mișto găsești aici la preț/calitate bun. Verifică la compania aeriană cu care zbori despre greutatea admisă, fiecare companie aeriană are regulile ei.

Bagajul de mână

Ce am voie, ce e recomandat?

Un rucsac sau o geantă sport ușoară (carry on) în care să pui actele de călătorie (pașaport, DS, contract de muncă, asigurare de călătorie), telefon, portofel (cu $$$), căști, carte (după caz), un pulover, jacheta ceva și șosete pt avion că va fi răcoare. Să ai 2-3 seturi de haine în caz că se pierde sau întârzie bagajul de cală.

Ce nu am voie? Obiecte ascuțite: foarfecă, cuțit, briceag, forfecuță etc, lichide, produse inflamabile, arme și te mai poți informa pe site-ul companiei aeriene cu care vei zbura.

Tips: pentru mai mult spațiu în bagaj poți rula hainele sau poți folosi pungi pe care le poți aspira ca să scoți aerul ce ocupă loc. Pentru documente folosește o mapă ca să ai documentele toate la un loc separat de celelalte obiecte din bagajul de mână. Călătorește light, măcar la dus ca să poți aduce cumpărături de acolo la întors (sigur îți vei lua câte ceva de acolo). Dacă ești la prima călătorie peste ocean, vei vrea să-ți iei de toate cu tine, sfatul meu e să pui strictul necesar.

Urmărește blogul că am mai aflat lucruri importante de când locuiesc aici și mai public din când în când. Urmează post despre Revolut sua și de ce să-l instalezi.

Spor la împachetat!

About Luiza

Imi place sa vad partea pozitiva a lucrurilor pe cat de mult posibil, sa gasesc ce e mai bun in oameni si sa zambesc mereu. Sa am riduri de fericire la batranete. Sunt un spirit liber, puternic si expresiv. Imi place sa eman unde benefice in jurul meu.
This entry was posted in Work&Travel and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s