Work&Travel part II


W&T part II

După ce ai aflat ce presupune programul Work&Travel USA, te-ai decis asupra unei agenții și ai ales jobul cel mai apropiat preferințelor tale, este timpul să te pregătești pentru un interviu cu angajatorul, pe skype. Este posibil ca nu toți angajatorii să mai susțină interviuri, ci să te aleagă direct doar prin intermediul CV-ului. Despre acest lucru te va înștiința agenția și te vor pregăti pentru interviu. Nu am auzit de cazuri în care să nu se acorde jobul, deci șansele să fii acceptat sunt destul de mari și nu ar trebui să te frămânți, ci să te pregătești pentru următorul pas.

Interviul la Ambasadă

Ambasada SUA în România are sediul în București, deci din orice oraș ai fi, va trebui să plănuiești o excursie până la capitală. Interviul pentru viză îl vei susține abia după ce ți-a ajuns DS-ul (permisul de muncă de la angajator). Unii îl au mai devreme alții mai târziu, dar cam prin perioada aprilie-mai. Și pentru că agenția se ocupă de dosarul tău și are grijă să conțină toate documentele, tu trebuie să ai la tine doar pașaportul, 2 poze dimensiuni 3*4 cm și confirmarea la interviu. Dacă am omis ceva, te asiguri cu cei de la agenție că vei avea totul necesar la tine. Restul documentelor sunt deja trimise și analizate de consuli până să ajungi tu la interviu. Să nu ai geanta mare la tine, ghiozdan sau bagaj pentru că nu te vor lăsa cu ele înăuntru. Procesul este ușor. Ajungi acolo cu 20 min înaintea inerviului și te așezi la coadă (că o să fie) printre cei care sunt progamați la aceeași oră cu tine. Când ajungi înăuntru, după ce treci de securitate, vei observa câteva ghișee. Primești un număr și când îl auzi mergi la ghișeul indicat. Sunt 3 pasi: Prezentare documente și identificare individ, amprentare, interviul propriu-zis. Bănuiesc că cel mai mult te interesează ce întrebări ți se vor adresa. Am să enumăr câteva întrebări POSIBILE, asta nu înseamnă că nu pot fi și alte întrebări, dar le-am adunat de pe la studenți. Unde mergi? Ce job vei avea? Ce studiezi? În ce an de facultate/master ești? Te-ai gândit ce vrei să urmezi după ce termini facultatea? De ce vrei să mergi cu acest program în state? De ce ai ales statul unde mergi? Ce vrei să vizitezi în USA? Unde o să lucrezi? Dacă mergi singur/ă sau cu un prieten? Ce vei face dacă nu vei obține viza? Unde ai fost și de ce ai schimbat zona? Ai mai ieșit din țară? Am înțeles că s-au mai schimbat întrebările și că vor să se asigure că înțelegi și poți vorbi engleza (nivel conversațional), dar au și câteva întrebări capcană: Când a fost ultima dată când ai mâncat la restaurant? Numele orașului de pe dosarul din mână?  Dacă ai mai vizitat altă țară în afară de România? Dacă ai frați/surori? Cu ce ai venit la ambasadă și cât ai făcut pe drum? Cu ce te îmbraci la plajă? Ce culoare are bluza fetei din spatele tău? Ce chipsuri îți plac? Ai uitat vreodată ziua de naștere a mamei tale? Îți place ananas pe pizza? etc. În ultimii doi ani nu se mai ține cont de restanțe, deci dacă înțelegi întrebările, oferi răspunsuri logice și te comporți civilizat ar trebui să nu ai probleme.

Cu ce companie să zbor?

Dacă ai ajuns la acest pas, înseamnă că ai obținut viza și că ești gata să împachetezi! Te poți orienta în funcție de orașul din care pleci, când, cât timp ai la dispoziție să ajungi în SUA (data la care începi jobul) și cât buget ai pt bilet. Există bilete ieftine cu escale lungi, dar asta înseamnă cărat de bagaje, stat prin aeroport sau dacă ai chef poți vizita orașul în care ai escală. Există Turkish Airline care oferă 2 bagaje de cală a câte 23kg fiecare gratuit. Există diverse rute: Amsterdam, Paris, Istanbul etc. Recomand ca oprirea la Amsterdam pt dstracție să fie la întoarcere în România, deoarece angajatorul în SUA te poate testa de droguri și să refuze angajarea ta. Cu orice companie aeriană poți lua cu tine un bagaj de cală de 23 kg și o geantă de mână. În speță, fiecare companie percepe tarife diferite pentru al doilea bagaj sau bagaj overweight (adică peste 23 kg, dar nu mai mult de 32kg).
Informează-te pe site-ul lor.

Stai conectat, urmează pregătirea bagajului și procedură aterizare în SUA.

About Luiza

Imi place sa vad partea pozitiva a lucrurilor pe cat de mult posibil, sa gasesc ce e mai bun in oameni si sa zambesc mereu. Sa am riduri de fericire la batranete. Sunt un spirit liber, puternic si expresiv. Imi place sa eman unde benefice in jurul meu.
This entry was posted in Work&Travel and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s