Programul Work&Travel


flag

Ce este programul Work&Travel USA?

Programul Work&Travel USA dedicat studenților reprezintă oportunitatea unui schimb de cultură între americani și  aparținătorii altor etnii https://j1visa.state.gov/programs/summer-work-travel/, prin intermediul căruia tinerii au posibilitatea de a experimenta stilul de viață și de a asimila cultura americană, pe  perioadă determinată de timp (max 4 luni).

Astfel, obținând o viză J1, studenții au posibilitatea de a lucra și călători pe teritoriul Statelor Unite în timpul vacanței de vară.

15-30 septembrie perioadă de lucru

1 septembrie-30 octombrie călătorie

Criterii: Studenți facultate/master/doctorat la zi, cu o situație școlară bună (cât mai puține restanțe), vârstă până în 30 de ani și cunoștințe medii de limba engleză.

Pași:

 1. Preferabil este să strângi cât mai multe informații despre agențiile W&T din România sau din orașul în care locuiești
 2. Alegi o agenție
 3. Mergi cu adeverința de student și o copie de pe buletin la agenție și completezi formularul de inscriere, iar apoi susții un scurt interviu în limba engleză.
 4. După ce treci interviul plătești taxa de inscriere (de obicei 200$)
 5. Aplici la joburi sau participi la târgurile de job dedicate W&T (ai nevoie de un CV în engleză)
 6. Interviu pe Skype cu angajatorul
 7. După semnarea ofertei de muncă achiți costul programului (tarife diferite al agențiilor). Apoi dosarul tău este trimis în SUA pt obținerea permisului de muncă (DS2019) și ești programat la interviu la ambasada SUA
 8. Interviu pentru obținerea vizei J1
 9. Achiziționezi bilet de avion dus-întors
 10. Orientare online program
 11. Bagaje pt o vară de neuitat

Ce agenție să aleg?

Cel mai indicat este să culegi informații de la toate agențiile W&T din orașul tău și să mergi să vorbești cu fiecare în parte. De asemenea, poți cere părerile studenților care au optat pt agențiile respective în anii trecuți. Trebuie să ții cont că depinde numai de tine despre cum te informezi, cum comunici cu agențiile, câte informații obții și să știi că experineța ta va fi unică și nu se va asemăna cu cea a celorlalți.

După ce te informezi vei știi ce agenție ți se potrivește cel mai bine preferințelor tale și să nu alegi niciodată o agenție doar pt că așa ți-a recomandat un prieten.

Comunică cu un reprezentant al agenției, cere cât mai multe informații și adresează orice întrebare ai avea fără nicio rușine. Ei sunt acolo să te ajute.

Cât costă?

$200 înscriere

$850 cost program (job, procesare documente)

Alte costuri:

-taxă SEVIS: $35

-taxă interviu viză: $160

-asigurare călătorie: $40

-bilet de avion dus-întors

-bani de buzunar + bani depozit cazare

Adițional, dacă încă nu deții pașaport, obligatoriu mergi și fă-l. Costă aproximativ 350lei și timp. Interesează-te înainte să mergi despre costuri și procedură: www.mae.ro/node/1424

Ce job să aleg?

Agenția îți va pune la dispoziție o paletă largă de joburi, adică o listă în Excell detaliată sau te trimite la târgurile de job organizate special pt programul W&T. Studiază cu atenție lista de joburi și să ai în vedere:

 • Tipul de job: nu trebuie să ai neapărat experiență, dar trebuie să te gândești dacă poți și ești dispus să faci acel job timp de 3 luni de zile. Caută pe Google descrierea acelui job ca să înțelegi mai bine ce trebuie făcut.
 • Locația: statul în care este disponil jobul, orașul și zona. Nu vei găsi joburi în orașe mari, majoritatea pot fi în zone „remote” adică izolate, adică într-un parc național cum e Grand Canion sau rezervație sau resort, sau la o distanță cu mașina de cel mai apropiat oraș.
 • Salariu: să fie minumum wage al acelui stat, iar dacă e job de server/waitress să fie min $5/oră că vei lua și tips (bacșiș).
 • Acomodare/cazare: verifică dacă angajatorul oferă cazare sau dacă trebuie să-ți găsești tu. Preferabil e să ofere cazare, deoarece e mai ieftin, va fi undeva aproape de job și vei locui în același loc cu toți angajații companiei. Vei avea nevoie de: o cameră cu pat, dulap și baie, bucătăria poate fi și la comun, de obicei așa e, loundry, transportation (shuttle), wifi (dar cu semnal slab de obicei, restul ți le cumperi.
 • Angajatorul: cauți info pe Google și părerile altor studenți pe grupurile de W&T. Activități pt studenții J1 pe care le organizează angajatorul. În mod normal, fiecare angajator de studenți J1 trebuie să organizeze diverse activități pt ca aceștia să poată lua parte la cultura americană: BBQ, excursii în vecinătățile apropiate (parcuri, rezervații, orașe, mall), concursuri etc, dar este neapărat un criteriu primordial.
 • Plata cazării: dacă angajatorul oferă cazare, atunci trebuie să te interesezi cât costă pe lună și cât este depozitul (pe care ți-l returnează la final dacă lași totul cum ai primit)
 • Alte criterii pe care le consideri importante pt tine.

Pentru a determina dacă există posibilități de second job Google locația jobului și vezi dacă există și alte companii, resorturi, parcuri de distracție etc. pe o rază de câteva mile.

Revin cu detalii despre bilet, interviu la ambasadă, documente și alte informații care te-ar interesa.

 

 

 

About Luiza

Imi place sa vad partea pozitiva a lucrurilor pe cat de mult posibil, sa gasesc ce e mai bun in oameni si sa zambesc mereu. Sa am riduri de fericire la batranete. Sunt un spirit liber, puternic si expresiv. Imi place sa eman unde benefice in jurul meu.
This entry was posted in Work&Travel and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Programul Work&Travel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s